Sakura Park

eksluzivni
partner

GREJANJE I KLIMATIZACIJA
U SAKURA PARKU

Sakura Park poseduje najsavremeniji sistem grejanja i klimatizacije koji se trenutno koristi u građevinarstvu - geotermalnu toplotnu pumpu zatvorenog ciklusa.
Sakura Park

Toplotna pumpa kao izvor toplote upotrebljava podzemne vode na dubini od 40m. Podzemene vode zagrevaju mešavinu tečnosti koja konstantno cirkuliše kroz cevi između površine i podzemnih voda. Zatim se kompresovanjem povećava nivo energije, koja prelazi na sistem za distribuciju, takođe u vidu tečnosti, unutar Sakura Parka.
Budući da se i kao izvor energije i kao medijum za prenos koriste tečnosti, ovaj vid toplotne pumpe kolokvijalno je poznat kao voda-voda sistem. U Sakura Parku koristimo najsavremeniju italijansku toplotnu pumpu velike snage.

Masivne toplotne pumpe koje zagrevaju i hlade stambene komplekse postale su svetski standard za rezidencijalne objekte visoke klase, posebno tamo gde su podzemne vode lako dostupne i relativno visoke temperature, kao u Srbiji.

Korišćenje toplotne pumpe stanarima
obezbeđuje tri bitne prednosti:

- Nezavisnost od EPS Distribucije ili gasovoda. Nema ni najkraćih isključenja, niti čekanja na početak grejne sezone.
- Celokupan sistem za grejanje i klimatizaciju ne održavaju stanari, već je deo ugovora o održavanju sa Sakura Parkom.
- Stanari nikada neće morati da plaćaju usluge servisera, niti da kupuju bilo koji uređaj.
- Za grejanje se u slučaju kvara pumpe može koristiti gas, tako da nikada ne može doći do prekida grejanja.

Podno grejanje za potpuni
komfor u stanovima


Najveći deo toplotne energije iz sistema distribuira se do stanova putem podnog grejanja. Podno grejanje obezbeđeno je u svim prostorijama i ugrađeno ispod parketa. Upravo je parket idealan tip podloge za podno grejanje, jer se zagreva ravnomerno, dok temperatura od oko 30°C u sistemu grejanja ne utiče na dugotrajnost parketa. Odrasli i deca mogu bez brige hodati bosi po parketu u svako doba godine, a dodavanje tepiha će podne površine učiniti još komfornijim. Podno grejanje obezbeđuje najravnomernije zagrevanje prostorija, jer toplota ne dolazi sa jedne tačke, niti jakog strujanja vrućeg vazduha, kao kod klima uređaja. Takođe, nijedna površina u stanu nije vruća, kao kod radijatora, što je veoma važno za porodice sa malom decom. Proizvođač cevi za podno grejanje, kao i drugih cevi u Sakura Parku je ugledna nemačka firma Rehau.

Fancoil - kao klima
uređaj, ali bolji


Dodatni sistem za regulaciju temperature, koji takođe koristi termalnu energiju sistema u Sakura Parku, je mreža fancoil uređaja. Fancoil koristi delove mreže u kojima je tečnost visoke ili niske temperature da stvori hladan ili topao vazduh, kao kod klima uređaja. Međutim, za razliku od klima uređaja, fancoil je skoro bešuman (svega 20db) i daleko manje vidljiv. U Sakura parku koristimo fancoil sisteme italijanskog brenda Innova, koji imaju niži profil od bilo kog drugog sistema na tržištu, što nam je omogućilo ugradnju fancoil uređaja u tavanicu, i to na način koji potpuno skriva fancoil uređaj.
Iz tog razloga, Sakura Park je prvi stambeni kompleks u Srbiji, u kome sistem za klimatizaciju nije samo eliminisan sa zidova, već je potpuno nevidljiv!

Potpuna
kontrola


Stanari se mogu grejati i hladiti na način koji njima odgovara, uključujući i grejanje leti ili hlađenje zimi ako to žele, jer fancoil sistem može da postigne bilo koju željenju temperaturu, uz različite zadate temperature u svakoj prostoriji. Sistem za grejanje i hlađenje može se programirati zavisno od prostorije, doba dana i dana u nedelji, tako da temperatura u domu uvek bude savršena.

innovaenergie.com